saharDe meeste vrouwen kennen het maar al te goed, constant aan de lijn, opletten met wat je eet en als er alleen al naar eten wordt gekeken zit het er al aan voordat je het weet. De eeuwige strijd tegen de kilo’s en ongezonde voeding. Een perfect voorbeeld hiervan… ben ik! Het begon al in de puberteit,: “je begint al echt een ‘ vrouw’ te worden” of  “oh je hebt nog wel wat babyvet” en ga zo maar door. Alsof het voor een jong meisje allemaal al niet ingewikkeld genoeg is komen ook nog al die modebladen met vrouwen die door een ringetje te halen zijn. Tijdens mijn puberteit kwam ik enorm veel aan in gewicht, 25 kilo om precies te zijn. Op een gegeven moment stond ik op de weegschaal en was ik heel erg in shock door wat ik zag. Ik voelde me niet lekker in mijn vel. Dit was het moment waarop ik zeker wist dat ik die eeuwige strijd

en momenten van snaaien achter mij wilde laten. Dit was het moment waarop ik echt had besloten dat het genoeg was en er echt iets aan wilde doen!

Ik begon met het punten dieet wat de meesten onderhand wel kennen als ‘ Weight Watchers’, zonder de extra punten te gebruiken. De kilo’s vlogen er af en mijn geluk kon niet meer op! In maar liefst vier maanden tijd waren de kilo’s die ik in de puberteit was aangekomen, als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik begon weer complimenten te krijgen en voelde mij helemaal op en top. Nu zal menig mens denken dat dit het hoogtepunt was, nou helaas niet. Hier begon de ellende pas, want hoe moet je nu verder? Nog meer afvallen was natuurlijk niet de bedoeling, maar op gewicht blijven: ‘ Hoe dan?!’. Mijn lichaam en mijn voedingspatroon waren er aan gewend geraakt om af te vallen en minder binnen te krijgen dan ik verbrandde aan calorieën op een gemiddelde dag. Hier begon voor mij dan pas ook de echte strijd, een strijd die voor altijd zou blijven bestaan. Ik moest leren een balans te vinden tussen het te veel eten en snoepen en het extreme dieetgedrag wat ik mijzelf had aangeleerd.

Vandaag de dag ben ik nog steeds bezig om fit en op gewicht te blijven. Hierbij blijf ik natuurlijk schommelen, maar ik weet van mijzelf dat ik het nooit meer zover zal laten komen. Sinds dat ik zoveel ben afgevallen zitten er gelukkig weer wat grammetjes aan, want zeg nou zelf een beetje houvast hoort er ook bij. 😉 Eindelijk zit ik weer lekker in mijn vel. Voor wie denkt dat de strijd eindelijk ophoudt na het afvallen komt hier dan ook een grote teleurstelling: hier begint het pas! Het is een strijd die nooit gestreden zal worden helaas, maar ik probeer het altijd positief in te zien. Sommige mensen kunnen een heleboel eten en komen maar niet aan, maar helaas is dit voor mij niet het geval. Er zit meestal een verschil in wat er naar binnen gaat. Door die eeuwige strijd zal mijn lichaam mij uiteindelijk dankbaar zijn en haar vruchten afwerpen.

Het draait niet alleen maar om wat je ziet, want niet alles is vanaf de buitenkant af te lezen. Het gaat er om hoe jij je voelt en of je lekker in je vel zit. Maak andere keuzes als je niet lekker in je vel zit. Als ik het kan dan kan jij dit ook! Weet je niet waar je moet beginnen? Zoek dan hulp en je zult er komen. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer mag genieten van iets lekkers, beloon jezelf ook eens een keer. Voel je dan ook niet schuldig, maar trots: trots op het feit dat je jezelf mag belonen en dat het beloningswaardig is! Dit gevoel probeer ik dan ook steeds meer toe te laten, in plaats van op een negatieve manier naar mijn lichaam te kijken. Een positieve zelfbeeld is zo ontzettend lastig en dit weet ik maar al te goed, maar dit is wel de eerste stap naar je eind doel. Het is toch ook eigenlijk zonde dat de meeste mensen vooral kijken naar waar ze niet tevreden over zijn. In plaats van te benoemen wat jij denkt dat niet mooi is aan jouw lichaam, kun je ook eens kijken naar wat je wel mooi vind!

Written by Sadaf