vrouw hoofddoekVandaag las ik een stuk in de krant waarin werd verteld dat een bedrijf een werkneemster mag verbieden om een hoofddoek te dragen. Al kom ik zelf uit een land waar vrouwen een hoofddoek moeten dragen dan nog heb ik hier niets mee. Persoonlijk vind ik dit een bepaalde statement uitdrukken. Een statement waarbij de onderdrukking van een vrouw voor op staat. Wanneer ik een vrouw met een hoofddoek zie lopen krijg ik gelijk medelijden met haar. Zou haar man thuis ‘de baas’ zijn? Zou ze zich vrij voelen om te zeggen wat ze wil en waar zij echt voor staat? Zou hij voor haar uit lopen, omdat

hij zich groter en beter voelt dan haar wanneer zij op straat lopen? Ik heb een hekel aan mensen die gelijk een vooroordeel over alles hebben en hun mening over iets kunnen uitbrengen waar ze zelf niets over weten en toch betrap ik mij hier zelf soms ook op.

Laatst hoorde ik een vrouw op de radio zeggen “diegene die mij onderdrukt zijn juist de personen die mij vertellen wat ik wel en niet mag dragen. Ik kies er bewust voor om mijn hoofddoek te dragen, omdat ik hiermee ben opgegroeid. Ook, omdat dit mijn normen en waarden zijn. Wie geeft iemand anders het recht om mijn normen en waarden van mij af te nemen? ” Haar tekst heeft mij letterlijk geraakt. Er zijn dus zeker wel mensen die er bewust voor kiezen om een hoofddoek te dragen. Misschien uit principe, maar ook misschien omdat ze hiermee zijn groot gebracht. Ik ben sterk van mening dat je, je moet aanpassen in een land waar je kiest te gaan wonen. Dit doe je toch niet voor niets? Maar om nou iemand te verbieden iets te dragen waar zij zich fijn in voelen geeft mij tegelijkertijd het gevoel dat wij precies hetzelfde omgaan met mensen als hoe zij daar met hun mensen omgaan. Zeggen wat je wel en niet mag doen.

Zo had ik vorige week een etentje met mijn collega’s en zaten er een groep vrouwen naast ons waarvan sommigen een burka droegen. Waarop ik gelijk zei dat ik hier helemaal de kriebels van kreeg. Je weet niet wie eronder zit. Voor hetzelfde geldt is het een vent, een terrorist! Weet jij veel! Waarop mijn manager tegen mij zei ‘er zit een mens onder de burka’. Hier had zij zo’n sterk punt! Al blijf ik erbij dat ik een burka weer net veelste ver vind gaan! Als ik met een bivak muts een restaurant zou binnen lopen waarbij mijn gezicht onherkenbaar zou zijn zouden ze toch echt de politie bellen. Maar een hoofddoek..sjaa ik ben gek op het dragen van hoedjes. Zou dat dan ook verboden moeten worden? Zoals je merkt gaat mijn mening hier alle kanten op, omdat ik hier ook echt op verschillende manieren naar kan kijken. En toch denk ik wie ben ik of wie zijn wij om dit voor een ander te bepalen?! Laat een persoon zich zelf zijn!

Written by Sadaf