ego2
De eerste keer dat ik in Thailand aan kwam is inmiddels zes jaar geleden. Ik was verbluft door het mooie natuur, de fantastisch mooie stranden, de ontzettend vriendelijke mensen en het super lekkere eten. Afgelopen jaar ben ik weer naar Thailand afgereisd en was ik wederom verbluft. Alleen dit keer niet door het mooie natuur of de gave stranden, maar door de asociale toeristen die er een puinzooi van hebben gemaakt! Wat kan er veel veranderen in zes jaar tijd zeg. 

Zo kwamen wij aan op het wel bekende ‘Monkey Bay’ in Kop Phi Phi waar de menigte toeristen op een piepklein eilandje elkaar weg duwden en aan elkaars armen trokken zodat ook zij een selfie met de apen konden maken. De apen krijsten het uit en sprongen naar het hoogste tak om maar aan deze menigte te ontsnappen. Zonder succes helaas, want de mensen sprongen wel op elkaars nek om de apen te pakken te krijgen. De enige beesten die ik op deze bewuste dag heb gezien waren de egoïstische toeristen.

ego1

Dan heb ik het nog niet eens over de mooie stranden gehad waar de honderden bier flesjes in dreven en de dronken toeristen die in het water plasten. De vermoeide Thai liep ’s ochtends vroeg met zijn vuilniszak in het water om al het vuil op te vissen. Ik zag de woede en de machteloosheid in zijn ogen!

Ik kwam een barman tegen waar ik zes jaar geleden de leukste avonden mee had beleefd. Hij was altijd vrolijk en zong vrolijk met alle Bob Marley nummers mee. Niks aan hem was meer de man die hij zes jaar geleden was. Hij praatte met niemand, keek op een bepaalde manier alsof hij het liefst wilde weg vluchten en zingen deed hij al helemaal niet meer. Geef hem eens ongelijk!

ego 3Er zijn nog steeds super veel mooie plekjes in Thailand om te bezoeken. Wij wisten dan ook niet hoe snel wij uit de toeristenattracties weg moesten vluchten. Khao Sok national park, Koh Tao en Koh Lanta waren prachtig om te zien. Echt een plaatje! Ik ben al bang hoe het hier over een paar jaar ook uit gaat zien zodra de menigte toeristen deze mooie onaangetaste plekjes hebben ontdekt.

Waar zijn wij mee bezig mensen! Laat de natuur en de mensen zoals ze zijn en laat ze vooral in hun waarde. Pas je in een ander land aan zoals jij zou willen dat toeristen zich hier aanpassen. Op deze manier blijven er straks toch maar weinig mooie plekken op de wereld over?! Laat de mensen in hun waarde en ga niet met hen om alsof zij je slaven zijn. Jij bent immers de gast en niet de koning!

efo4

Written by Sadaf